De Arteveldehogeschool en de Odisee hogeschool trekken aan de alarmbel: er is te weinig diversiteit in het lerarenkorps. De vraag naar leerkrachten groeit aanzienlijk, en er wordt voortdurend gevraagd of derdejaarsstudenten al sneller aan de slag kunnen. Er is slechts één voorwaarde: ze mogen geen hoofddoek dragen. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil meer leerkrachten zien, met of zonder hoofddoek.
Momenteel zijn er scholen waar leerlingen 6 uur per week geen les krijgen, simpelweg omdat deze scholen niet over voldoende leerkrachten beschikken. Tegelijkertijd zijn er leerkrachten die net afstudeerden en staan te springen om les te geven, maar geen job vinden vanwege iets verwaarloosbaars zoals een hoofddoek. Waarom vinden deze mensen zo moeilijk een job? Omdat hun neutraliteit in twijfel wordt getrokken. Rousseau gaat hier mooi op in: "Ik vind dat er neutraal moet worden lesgegeven, maar dat is iets anders dan hoe iemand eruitziet." Volgens hem moet de neutraliteit van iemand worden nagegaan aan de hand van de leerplannen (daar dienen ze tenslotte voor), en ook leerkrachten zonder hoofddoek zouden op hun neutraliteit gecontroleerd moeten worden.
Ook Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, komt aan het woord. Hij geeft toe dat in de meeste katholieke scholen een hoofddoek niet toegelaten is. Hij vindt het betreurenswaardig dat jongeren zouden stoppen met de opleiding tot leerkracht uit angst dat ze geen stageplek, en later een job, zullen vinden. Hij is van plan om directeurs te bevragen om te weten te komen op welke scholen wél een hoofddoek is toegelaten, zodat deze informatie gedeeld kan worden met de lerarenopleidingen. Opmerkelijk is dat Ben Weyts akkoord gaat met het feit dat scholen zelf mogen bepalen of zij "opzichtige tekenen van religieuze overtuiging" aanvaarden of niet.
Bij het lezen van dit artikel viel mijn mond open van verstomming. Hoe is het mogelijk dat vandaag de dag er nog steeds wordt gediscussieerd over hoofddoeken in het onderwijs. We kampen met een aanzienlijk tekort qua leraren, en er wordt open en bloot toegegeven dat perfect capabele studenten geen kansen krijgen enkel en alleen vanwege het feit dat ze een hoofddoek dragen. Hoe kunnen wij, als onderwijsinstelling, verdraagzaamheid en inclusiviteit promoten als we nog geen leerkrachten met een hoofddoek voor de klas durven te zetten? In heel veel Vlaamse dorpen komen kinderen amper in contact met andere culturen. Door leerkrachten voor de klas te zetten van alle mogelijke nationaliteiten en met verschillende religieuze overtuigingen kunnen we het wereldbeeld van deze leerlingen misschien wel vergroten.
Een ander groot pluspunt aan leerkrachten met hoofddoek volgens mij, is dat leerlingen die een andere geloofsovertuiging hebben hun leerkracht als een rolmodel zullen zien. Beeld je eens in, een moslima leerling droomt ervan ooit zelf leerkracht te worden. Jammer genoeg heeft ze nooit een leerkracht ontmoet die een hoofddoek draagt. De leerling kan er misschien van uitgaan dat er geen plaats is voor haar in het Vlaamse onderwijs, en laat haar droom varen. Dit zou zonde zijn, om jongeren hun droomjob te ontnemen op basis van hun geloof of wat ze dragen. Het is tenslotte zoals Chaimae Bentouhami zelf al aankaart; het Katholieke onderwijs in Vlaanderen werd opgericht en gestuurd door de zusters, die vroeger allemaal een hoofddoek droegen. Probeer maar eens uit te leggen waar het verschil dan net ligt...
Comments