De provincie Antwerpen lanceert een campagne om 500 leerkrachten of studenten in het onderwijs te werven als vrijwilligers voor zomerscholen. Deze scholen bieden extra lessen aan kinderen en jongeren met leerachterstanden gedurende enkele weken in juli en augustus. De zomerscholen in de provincie nemen 43% van het totaal in Vlaanderen voor hun rekening. De lessen zijn op een meer speelse manier opgezet dan tijdens het reguliere schooljaar en worden aangevuld met culturele, sportieve en recreatieve activiteiten.
De provincie Antwerpen ondersteunt de steden en gemeenten in hun zoektocht naar vrijwilligers door een campagne te starten in 900 scholen. Hoewel lokale besturen al inspanningen leveren en erin slagen om verschillende mensen aan te trekken, is er op sommige plaatsen nog behoefte aan extra vrijwilligers. Daarom benadrukt Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen, dat ook leerkrachten in opleiding moeten overwegen om zich in juli of augustus te engageren. Het kan een win-winsituatie zijn voor hen.
De zomerscholen in Antwerpen zijn ontstaan als een initiatief voor anderstalige nieuwkomers in de stad Antwerpen en zijn vervolgens uitgebreid naar andere gemeenten en steden tijdens de coronapandemie in 2020. De behoefte aan extra onderwijsondersteuning was duidelijk, aangezien veel kinderen gedurende weken of zelfs maanden geen onderwijs kregen vanwege de pandemie. Vorige zomer werden al 38 gemeenten betrokken bij het aanbieden van zomerscholen.
Ik vind het initiatief van de zomerscholen een groot pluspunt voor het onderwijs in Vlaanderen. We horen maar al te vaak in het nieuws dat de schoolgaande jeugd steeds slechter presteert op verschillende gebieden. Zo las ik onlangs nog dat het leesniveau van leerlingen uit het vierde jaar opnieuw fors gedaald is. Dit heeft volgens mij ongetwijfeld te maken met de impact die de coronapandemie op ons heeft gehad. Heel veel jongeren kregen weken- of soms maandenlang geen les in bepaalde vakken, met alle (catastrofale) gevolgen van dien. Door deze zomerscholen aan te bieden, reiken we bepaalde hulpmiddelen aan jongeren die deze goed kunnen gebruiken.
Ik vind het op zich wel jammer dat ze in het artikel alleen spreken van leerlingen met een leerachterstand. Ik denk dat zomerscholen zeker ook baat kunnen hebben bij leerlingen die bepaalde kennis niet zo goed vasthouden. Door de zomerschool dan enkele weken bij te wonen, blijft de leerstof fris in hun hoofd zitten en zullen ze beter voorbereid aan het volgende schooljaar kunnen beginnen.
Ikzelf kan uit ervaring spreken dat zomerscholen een heel goede manier zijn om actief aan de slag te blijven gaan met je reeds verworven kennis. Elke zomer gingen mijn zus en ik op Frans kamp in Lier. Mijn ouders stuurden ons hier elk jaar 2 weken naartoe voordat we op vakantie naar Frankrijk vertrokken. Het Frans dat je in de lagere school leert is zeker bruikbaar, maar door 2 weken lang continu Frans te spreken (in de vorm van spelletjes, maar ook tijdens de middagpauze) leerden we ons meer behelpen. Ik merkte ook daar op kamp dat leerstof, en vooral woordenschat, veel beter blijft hangen in de vorm van spelletjes of leuke opdrachten dan wanneer het saai wordt gebracht in een klaslokaal. Ik kan mij bijvoorbeeld nog herinneren hoe we elke middag na de lunchpauze een spelletje Zwartepieten speelden, om de kleuren en cijfers en soorten kaarten te oefenen.
Ik ben er zeker van dat, moesten ze dit initiatief introduceren in de buurt van Westerlo, ik me zou opgeven als vrijwilliger. Als toekomstig leerkracht kan je hier bepaalde didactische werkvormen op een heel losse en ongedwongen manier uitoefenen om te zien of dit werkt bij de leerlingen. Wie weet, misschien start ik ooit wel eigenhandig een gelijkaardig project op in de Kempen...
Comentários