top of page
Foto van schrijvermorganebrants

Lokaal Verhaal: hét Boekenfeest met talent van eigen bodem

Sinds april 2023 mag ik mij de trotse inwoner van Tongerlo (deelgemeente van Westerlo) noemen. Er zijn een hele hoop bezoekjes die je pleegt wanneer je verhuist; je moet langs het gemeentehuis om je te gaan registeren, je brengt verschillende instanties op de hoogte van je nieuwe verblijfplaats en voor mij betekende het ook dat ik de bibliotheek van mijn nieuwe gemeente een bezoekje ging brengen. Toen ik de website van de Bib in Westerlo bezocht, zag ik dat ze op zaterdag 22 april een evenement genaamd 'Lokaal Verhaal' organiseerden. Mijn interesse was meteen geprikkeld.


Op de website van de bibliotheek in Westerlo las ik dat van 10u tot 12u interviews werden gedaan met verschillende schrijvers uit Westerlo. De leukste verrassing? Niemand minder dan Tom De Cock zou de 8 Westelse schrijvers interviewen. Ik leerde Tom De Cock een hele tijd geleden kennen, toen ik voor mijn eerste opleiding (Journalistiek) meedeed aan Rock 'n Roll Radio op MNM. We kregen toen tips van hem in hoe we betere radiopresentatoren en interviewers konden worden. Na zijn afscheid bij MNM zagen we Tom De Cock deze zomer met zijn bekende boekenprogramma "Boekathon" waar hij bekende Vlaamse schrijvers interviewde over hun repertoire en de boeken die zij in aantocht hadden. Bij "Lokaal Verhaal" was ik dus als het ware aanwezig op de Boekathon van Westerlo.


Om half 10 stipt stond ik voor de inkom van de bibliotheek. Het verbaasde mij hoeveel mensen reeds aanwezig waren. Er liepen een dertigtal geïnteresseerde lezers tussen de standjes van de verschillende schrijvers en bekeken aandacht de boeken die ze bij hadden. Ik ik deed enthousiast mijn ronde, en kwam een aantal boeken tegen die meteen mijn aandacht wisten te grijpen. Ik besloot echter om te wachten tot ik de interviews had gehoord om te besluiten van welke schrijver ik een boek zou kopen.


Er waren natuurlijk een hoop interessante schrijvers die dag aanwezig, maar er heeft één iemand echt een indruk op mij achtergelaten die dag. Zijn naam is Julius Schellens is 74 jaar oud, Julius werd geboren met een aandoening aan zijn ogen, wat resulteerde in het feit dat hij op zijn 40ste volledig blind was. Dit beperkt hem echter totaal niet in zijn dagelijks leven. Als jonge gast studeerde hij Grieks-Latijn aan het Sila te Westerlo. Zijn voorliefde voor taal en geschiedenis geven nu de toon aan zijn verhalen. Tijdens "Lokaal Verhaal" kwam hij zijn nieuwe boek 'Een nieuw leven in een nieuw land' voorstellen, het vervolg op 'Oproep in de Kempen'. Zijn historische romans schetsen het leven in de streek rond Hulshout, Herstelt, Westerlo en Heist-op-den-Berg in de 18e en 19e eeuw. Het verhaal mag dan fictief zijn, Julius verzekerde ons dat het geschiedkundige kader helemaal klopt. Daarvoor heeft hij roep gedaan op verschillende wetenschappelijke bronnen. Na zijn boeiende verhaal, besloot ik zijn boek 'Oproep in de Kempen' aan te schaffen. Ik las alvast enkele pagina's, en ik kan zeggen dat ik fan ben van Julius' schrijfstijl. Zodra ik het eerste deel uit heb, koop ik zonder twijfel het vervolg!


Als laatste kwam ook nog Tom De Cock zelf aan het woord. Hij vertelde meer over zijn boekenreeks 'Lily' en waarom hij ervoor koos om jeugdboeken te schrijven. Tijdens zijn interview merkte ik al snel met welke passie De Cock over boeken en lezen praat. Hij heeft niet voor niets Taal- en Letterkunde gestudeerd, zoveel is duidelijk. Ook de thema's die achter zijn boek 'Lily' schuilen, heeft hij vanuit een persoonlijke overtuiging gekozen. Zijn boek is een samenkomst van zaken die hem bezighouden 's nachts, en waarover hij de jeugd wil wakker schudden. Zijn kijk op lezen in het onderwijs was enorm verfrissend. Hij spoorde (toekomstig) leerkrachten aan om leerlingen niet af te schrikken met moeilijke boeken van Kafka of Faulkner, maar dicht bij hun interesses te blijven en hen gewoon warm te maken voor literatuur. Deze visie deel ik met hem. Volgens mij is het de dag van vandaag veel belangrijker dat we de jeugd terug laten lezen, ongeacht welke boeken ze precies lezen. We moeten hen aantonen dat lezen verrijkend kan zijn, voor je fantasie maar ook voor je taal.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page